Structured Infinity - Teodora Pica

26 iulie - 17 august 2019 , Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov 

Expoziția Teodorei Pica ne este prezentată sub forma unor propuneri de spații care par să se dezvolte în permanență, dezvăluind, prin observare mai atentă, numeroase niveluri noi.

Arhitectura, desenul și pictura alcătuiesc împreună limbajul prin care Teodora Pica alege să se exprime estetic. Rezultatul final constă în formațiuni de spații fantastice care se deschid și se transformă mereu în alte spații misterioase și neașteptate. Fiecare lucrare este povestea unui fragment structurat de infinit născut dintr-un aparent haos de posibilități.

Lucrările sunt realizate în mixed media pe YUPO, un material plastic alb și opac ce se aseamănă hârtiei albe de desen. Astfel, instalația lor neînrămată și doar derulată liber pe perete, precum schițele arhitecturale, sugerează atmosfera de studiu și invită la implicarea vizitatorului în a descifra și comenta ficțiunea proiectului.

„Arhitectura ne oferă o lecție fascinantă, spunea arhitectul Rem Koolhaas, și anume «în timp, nici măcar una dintre intențiile originale ale arhitectului nu rămâne intactă» până la finalul realizării unui proiect.
Eu sunt de părere că, de cele mai multe ori, se întâmplă la fel și în artă, și în mai toate preocupările creative. De aceea schița grafică rămâne neegalabilă în potențialul ei de a încapsula esența ideilor, precum și a procesului de gândire. Fiecare lucrare din această serie este și ea o astfel de schiță, care etalează povestea unui fragment de infinit surprins (încremenit pe yupo) exact în momentul concepției sale.” Teodora Pica
Teodora Pica și-a început studiile la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, obținând apoi o diplomă în arhitectură la John H. Daniels Faculty of Architecture, Landscape and Design din Toronto, Canada, după care a studiat la Ontario College of Art and Design University și la Goucher College din Baltimore (master în Arts and Art Administration). A expus în Canada, Statele Unite, Belgia, Italia, România și Mexic.

Expoziția se va deschide vineri, 26 iulie, de la ora 19:00, în cadrul TAMTAM Festival 2019, și va putea fi vizitată până pe 17 august, de marți până sâmbătă, între orele 14:00 și 19:00.