Innovation Radar Prize 2019

O echipă a Universității Transilvania din Brașov, declarată caștigătoare a categoriei “Industrial & Enabling Tech” din cadrul competiției "Innovation Radar Prize 2019".

 

O echipă a Departamentului de Automatică și Informatică Aplicată a Universității Transilvania din Brașov, formată din patru tineri colegi, profesorul Lucian Itu și doctoranzii Anamaria Vizitiu, Cosmin Niță si masterandul Andrei Puiu, a fost declarată caștigătoare a categoriei “Industrial & Enabling Tech” din cadrul competiției "Innovation Radar Prize 2019".

Innovation Radar este o inițiativă lansată în 2014 de către Comisia Europeană, care are ca obiectiv identificarea excelenței în cadrul tuturor proiectelor de cercetare și inovare finanțate de către Uniunea Europeană. Se premiază astfel inovațiile cu cel mai mare potențial precum și echipele din spatele acestora, care au fost finanțate prin Horizon 2020, programul de cercetare și inovare al Uniunii Europene.

În acest an, din cadrul miilor de proiecte finanțate de Comisia Europeană, au fost identificate 36 de inovații, care au fost apoi împărțite în patru categorii. În prima etapă a competiției, care a durat aproximativ patru saptămâni, publicul a votat online inovațiile selectate precum și echipele din spatele acestora. Mai mult de 40.000 de voturi au fost înregistrate, echipa Universității Transilvania obținând cele mai multe voturi la categoria “Industrial & Enabling Tech”. Această categorie are ca scop identificarea de noi tehnologii, care prezinta relevanță industrială și care au potențialul de a permite dezvoltarea unor noi aplicații inovative.

Astfel, 12 finaliști au fost selectați pentru cele patru categorii, iar ‘finala’ a avut loc Bruxelles pe 25 septembrie 2019 în cadrul evenimentului “European Research and Innovation Days 2019”. Un juriu format din cinci membrii (antreprenori, experți tehnici, analiști de afaceri) a ales căștigătorii pe baza unei prezentări de trei minute în care au fost expuse problematica, soluția propusă, rezultatele obținute, perspectiva și echipa din spatele inovației. În urma acestei prezentări și a unei serii de întrebări provocatoare lansate din partea tuturor membrilor juriului, Universitatea Transilvania a fost declarată câștigătoare în cadrul unei ceremonii desfășurate pe 26 septembrie tot la Bruxelles.

Echipa Universității Transilvania a dezvoltat în cadrul proiectului European de cercetare H2020 “My Health – My Data” o platformă software, denumita CypherAI, care permite realizarea unor aplicații de medicină personalizată bazate pe inteligență artificială care în același timp protejeaza datele personale ale pacienților. Soluția propusă se bazează  pe rețele neurale adânci și pe criptare homomorfică, un tip special de criptare care permite realizarea de operații, de exemplu aritmetice, asupra informațiilor criptate. Astfel, datele pot fi criptate direct la sursa (în spital, pe dispozitivele smart ale pacienților, etc.) iar algoritmii bazați pe inteligență artificială pot fi apoi antrenați și dezvoltați pe baza datelor criptate (neavând acces la datele personale ale pacienților). Folosind această abordare, echipa Universității Transilvania a dezvoltat deja o serie de aplicații de medicină personalizată în domeniul bolilor cardiovasculare, pentru diagnosticarea infarctului miocardic și a pacienților cu insuficiență cardiacă.

În final, menționăm că Mariya Gabriel, Comisarul European pentru Economie Digitală și Societate Digitală, a felicitat echipele câștigatoare, ținând sa menționeze: “Competiția Innovation Radar de anul acesta evidențiază proiectele de excelență, cu mare potențial, finanțate de Uniunea Europeană. Îi felicit pe câștigatorii celor patru categorii, Uniunea Europeană va continua să evidențieze și să susțină inovațiile și expertiza identificată în întreaga Europa”.