DSC_7620
musical
providence-doucet-81314
david-beale-179724

"Eu nu iubesc decât un singur lucru pe lume: muzica, imensa muzică..."

George Enescu

Braşoveanul meloman este un proiect  propus de Centrul Muzical al Universităţii Transilvania ce vizează atragerea şi educarea publicului braşovean de toate vârstele transformându-l în public meloman - cunoscător şi  iubitor de muzică.  În cadrul acestui proiect un loc aparte îi revine implicării active a publicului fie în redarea muzicii alături de artişti, fie  prin participarea la ateliere de muzică. Sunt formate parteneriate între muzicienii amatori şi cei profesionişti într-o serie de întâlniri organizate la Centrul Muzical, în Aulele facultăţilor sau chiar în Aula  universităţii.

Acest proiect are, pentru început,  două direcţii specifice: Studentul meloman şi Elevul meloman.

Studentul meloman este un proiect lansat odată cu deschiderea anului universitar 2017 – 2018 ce include prezentarea  lunară a marilor lucrări de muzică clasică în faţa studenţilor facultăţilor  existente in cadrul  Universităţii Transilvania din Braşov.  Proiectul debutează  cu lucrările pentru pian, motivat de complexitatea acestui instrument muzical de  mare expresivitate şi puritate armonică a sunetului,  remarcat pe scenele de concert ca instrument solistic impetuos.  Versatil, pianul  apare totodată  discret, ca instrument de acompaniament, putându-se armoniza uşor cu aproape orice alt instrument.  Este capabil să reproducă o vastă gamă de sunete de la cele eterice, silenţioase la cele tulburătoare, tari, inspirând unele dintre cele mai frumoase compoziţii muzicale scrise vreodată şi ajungând astfel să se bucure de o popularitate de neegalat în muzică.

Elevul meloman este un proiect ce aduce muzica în liceele, şcolile şi cluburile de copii din Braşov atât prin prezentarea de instrumente, cât şi prin scurte lecţii de istoria muzicii.

Dinu Lipatti - F. Chopin: Waltz Op. 34, No. 2, în la minor « Grand Valse Brillante »