Dracula Congress

Conferință internațională interdisciplinară - 17-19 octombrie 2018

Prima ediție a conferinței academice Dracula Congress se va desfăşura între 17 şi 19 octombrie 2018, în Aula Sergiu T. Chiriacescu, în paralel cu festivalul internațional de film Dracula Film Festival. Inițiativa organizării acestui eveniment aparține cercetătorului independent Hans de Roos şi specialistei în cinematografie, conf. dr. Magdalena Grabias (Universitatea Maria Curie-Sklodowska din Lublin, Polonia), la care s-au alăturat lector dr. Florin Nechita (Facultatea de Sociologie şi comunicare, Universitatea Transilvania din Braşov) şi dr. Marcia Heloisa Amarante Goncalves (cercetător la Universidade Federal Fluminense din Rio de Janeiro, Brazilia şi traducătoare a edițiilor braziliene a romanelor Dracula şi Power of Darkness).

Hans de Roos a venit în România de multe de ori şi a participat la conferințe şi colocvii cu tematica Dracula în Timişoara şi Sighişoara, în timp ce Magdalena Grabias a participat de două ori la cea organizată la Timişoara (Workshopul “Where’s the place of Dracula: (De)constructing Stereotypes in the Study of the Mythical Space in Literature and the Arts" din cadrul Conferinței Internaționale Beliefs and Behaviours in Education and Culture organizată de DPPD, Universitatea de Vest din Timişoara, 2015 şi 2016). La ultima conferință Dracula, TSD International Open Conference, organizată împreună cu Societatea Transilvania Dracula - România şi găzduită de Trinity College din Dublin, Hans de Roos şi Magdalena Grabias şi-au anunțat planul de a iniția, din perspectiva cercetărilor personale, o serie de congrese, care să fie organizate la fiecare doi ani. 

În lume se organizează numeroase conferințe, simpozioane şi colocvii ştiințifice care au în centrul lor teme inspirate de celebrul roman al lui Bram Stoker, Dracula, precum şi de numeroasele producții media pe acest subiect. Conferința de la Braşov va beneficia încă de la prima ediție de participanți veniți din toate colțurile lumii, respectiv din Statele Unite, Brazilia, Japonia, Marea Britanie, Germania, Polonia, Filipine, Portugalia şi România.

Ca organizator al workshopului “Where’s the place of Dracula: (De)constructing Stereotypes in the Study of the Mythical Space in Literature and the Arts" şi a altor conferințe internaționale dedicate literaturii fantastice, pot să spun că există numeroşi specialişti şi cercetători din întreaga lume interesați de acest domeniu. La finele lui 2017 a apărut volumul Dracula: An International Perspective pe care l-am editat pentru editura Palgrave Macmillan, care conține contribuții din partea unor experți recunoscuți în plan mondial în acest domeniu. La întrebarea "De ce sunt specialişti care de ani de zile sunt interesați de subiectul Dracula?" aş aduce următorul răspuns (eu însumi studiind acest subiect de 14 ani): Dracula este unul dintre cele mai puternice mituri. - a declarat dr. Marius-Mircea Crişan, conferențiar la Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic al Universității de Vest din Timişoara, unul dintre invitații key note speaker din cadrul conferinței.

Organizatorii conferinței Dracula Congress au discutat încă de acum doi despre programarea evenimentului în aceeaşi perioadă cu Dracula Film Festival. Legătura cu festivalul de film nu se opreşte aici. Două ateliere adresate în special studenților, cel de actorie şi cel de fotografie cu telefonul mobil, se vor desfăşura la Aula Sergiu T. Chiriacescu. Accesul este liber pentru public la lucrările conferinței şi la cele două ateliere. Mai mult decât atât, o echipă de patru studenți de la noul program al Facultății de Sociologie şi comunicare, Media digitală, va beneficia de înscrierea directă în finala competiției de scurt-metraje realizate cu telefonul mobil, Dracula Digital.