I. Eligibilitate CANDIDAT
Condiții de eligibilitate generale – pentru toate tipurile de mobilități:
1. candidatul trebuie să fie înmatriculat la Universitatea Transilvania din Brașov, indiferent de cetățenie, în oricare ciclu de studii (licență, masterat, doctorat).
2. candidatul trebuie să fie student la una din facultățile/ SDI ale universității, la oricare formă de învățământ și la oricare program de studii.
Condiții eligibilitate – mobilitate de studiu (SMS)
1. mobilitățile de studiu din oricare ciclu de studii (licență, master, doctorat) se pot derula începând cu semestrul II al primului an de studii.
2. studentul trebuie să fie înmatriculat la UNITBV pe toată durata mobilității.
Condiții eligibilitate – mobilitate de practică derulată ca student (SMP)
1. studenții nivel licență și master pot beneficia de mobilitate de practică începând cu anul I;
2. studenții nivel doctorat pot beneficia de mobilitate de practică după finalizarea programului de pregătire universitară avansată (PPUA).
Condiții eligibilitate – mobilitate de practică derulată ca proaspăt absolvent (SMP-PA)
1. la momentul selecției, candidatul trebuie să fie înmatriculat la UNITBV, în ultimul an de studii al oricărui ciclu de studii (licență, masterat, doctorat);
2. mobilitatea trebuie să se deruleze în primele 12 luni de la data absolvirii ciclului de studii în care beneficiarul a fost selectat.
3. mobilitățile de practică proaspăt absolvent nu sunt eligibile în cadrul proiectelor KA107.
II. Eligibilitate DESTINAȚII
Condiții eligibilitate generale – instituția gazdă trebuie să fie situată:
1. într-o țară diferită de România şi de țara de reşedință avută de student pe durata studiilor;
2. proiecte KA103: într-o țară a programului Erasmus+
3. proiecte KA131: într-o țară a programului sau parteneră a programului Erasmus+
4. proiecte KA107: într-o țară parteneră la programul Erasmus+.
Condiții eligibilitate mobilitate de studiu: sunt eligibile mobilitățile derulate la instituții de învățământ superior care au încheiat acord inter-instituțional Erasmus+ (IIA) cu Universitatea Transilvania din Brașov.
Condiții eligibilitate mobilitate de practică:
În cadrul proiectelor KA107: sunt eligibile mobilitățile derulate la o instituție de învățământ superior dintr-o țară parteneră la program recunoscută de autoritățile competente și care a semnat acord interinstituțional (IIA) cu UNITBV înainte de desfășurarea activității de mobilitate.
În cadrul proiectelor KA103 și KA131 organizația gazdă eligibilă poate fi:
1. o instituție de învățământ superior dintr-o țară participantă la program care deține cartă Erasmus+ (ECHE) – proiecte KA103 și KA131;
2. o instituție de învățământ superior dintr-o țară parteneră la program recunoscută de autoritățile competente și care a semnat acord interinstituțional cu UNITBV înainte de derularea mobilității -proiecte KA131;
3. o organizație, o asociație, un ONG non-profit;
4. un organism care oferă servicii de orientare profesională, de consiliere profesională și de informare;
5. orice organizație publică sau privată, care este activă pe piața forței de muncă sau în domeniile educației, formării, tineretului, cercetării și inovării, cade exemplu:
• întreprindere mică, mijlocie sau mare, publică sau privată (inclusiv întreprinderile sociale);
• un organism public de la nivel local, regional sau național;
• ambasadă sau birou consular al țării de trimitere participante la program;
• un partener social sau alt reprezentant din domeniul forței de muncă, inclusiv camere de comerț, asociații meșteșugărești/profesionale și sindicate;
• un institut de cercetare;
• o fundație;
• o școală/un institut/un centru educațional (de orice nivel, de la învățământul preșcolar la cel secundar superior, incluzând formarea profesională și învățământul pentru adulți).
Nu sunt eligibile ca organizații gazdă pentru stagii de practică Erasmus+ următoarele tipuri de organizații:
• instituții ale UE și alte organisme ale UE, inclusiv agențiile specializate (lista completă a acestora este disponibilă pe site-ul web: https://europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies_ro).
• organizații care administrează programele UE, cum ar fi agențiile naționale Erasmus+ (pentru a evita un posibil conflict de interese și/sau finanțarea dublă).
II. Eligibilitate DURATĂ MOBILITATE
1. Mobilitate fizică de lungă durată derulată la nivel licență, master sau doctorat: între 2 luni și 12 luni.
2. Mobilitate mixtă de scurtă durată derulată la nivel licență, master sau doctorat: între 5-30 zile de mobilitate fizică, combinată obligatoriu cu o componentă virtuală care să faciliteze schimbul de învățare și munca în echipă online prin colaborare. Se pot desfășura și în cadrul Programelor intensive mixte (PIM) la care pot participa grupuri de studenți în calitate de cursanți. O mobilitate de studii de scurtă durată mixtă trebuie să acorde minimum 3 credite ECTS.
3. Mobilitatea fizică de scurtă durată a doctoranzilor: între 5 și 30 de zile. Se încurajează adăugarea unei componente virtuale la mobilitatea fizică, dar nu este obligatorie.
Perioada totală eligibilă pentru mobilități Erasmus+ de care poate beneficia un student este de 12 luni pe parcursul fiecărui ciclu de studii (I, II sau III), cu excepția programelor de studii integrate (cum este Medicina), la care studenții pot participa la acțiuni de mobilitate Erasmus+ de până la 24 de luni. În calculul celor 12 (respectiv 24) luni eligibile, se vor cumula mobilități de studiu și de practică, finanțate sau zero-grant. Experiența anterioară în cadrul programului Erasmus și/sau în calitate de bursier Erasmus Mundus se ia în considerare la calcularea perioadei de 12/24 luni pentru fiecare ciclu de studii.