Conferința Internațională „Valorile etice în societatea actuală”

16-18 mai 2024

„Din punct de vedere al legii, un om este vinovat atunci când încalcă drepturile celorlalți. Din punct de vedere al eticii este vinovat când doar se gândește să facă așa (Immanuel Kant)”....iar în continuarea acestui adagiu putem adăuga, în contextul mileniului III, că și entitățile juridice, de drept public sau privat, se supun aceluiași aforism. Rolul eticii, prin determinarea comportamentului etic al persoanei fizice, se extinde astfel și asupra comportamentului etic instituțional, manifestat atât în procesele decizionale cât și în acceptarea de către comunitate a politicilor instituționale ce stabilesc norme de etică.
Educația de calitate – ceea ce înseamnă și respectarea normelor de etică în instituțiile de învățământ superior - constituie, din nou, subiect principal al conferinței, propunându-se la această ediție inclusiv dezbaterea aspectelor privind etica instituțională.
Organizatorii conferinței doresc ca în acest context, prin abordare științifică interdisciplinară, dezbaterile și cercetările privind etica să faciliteze schimbul de idei și de bune practici interinstituționale între participanți. Prin workshop-urilor dedicate (i) problemelor specifice comisiilor de etică universitară și (ii) eticii profesionale și instituționale, se dorește identificarea unor soluțiile practice, viabile, inclusiv din perspectiva noilor modificări legislative.
Prin parteneriatul cu ProUniversitaria și Universul Juridic se asigură diseminarea cercetărilor științifice, publicarea articolelor realizându-se în revista Etică și Deontologie, aflată în al cincilea an de apariție.
Conferința va fi găzduită de Universitatea Transilvania din Brașov, în perioada 16-18 mai 2024.

Mai multe informații https://vesa.unitbv.ro/