Conferința internațională „Interdisciplinary approach of musical instruments – from design and testing, to audience"
18-20 iulie 2024, Aula „Sergiu T. Chiriacescu”
În perioada 18-20 iulie 2024, Universitatea Transilvania din Brașov va găzdui prima conferință interdisciplinară internațională despre cercetarea, proiectarea, execuția și testarea viorilor, intitulată „Interdisciplinary approach of musical instruments – from design and testing, to audience". Evenimentul se va desfășura în Aula ”Sergiu T. Chiriacescu”.
România, cunoscută de mult timp ca un producător de instrumente muzicale, a văzut în ultimii ani o creștere a producției de viori în Transilvania, datorită profesionalismului firmelor și atelierelor de specialitate din această regiune.
Universitatea Transilvania din Brașov, prima și singura universitate din România cu specializarea în prelucrarea lemnului, organizează această conferință cu sprijinul echipei interdisciplinare a proiectului ACADIA (61PCE/2022, PN-III-P4-PCE2021-0885), coordonat de prof. dr. ing. Mariana Domnica Stanciu. Manifestarea internațională își propune să aducă în prim-plan atenția cercetătorilor români și străini de pe mai multe continente asupra producției viorilor.
Programul conferinței este structurat astfel încât să exploreze multiplele fațete ale viorii – de la arbore la impresiile artistice, de la știința lemnului la măiestria prelucrării, și de la acustica viorii la rezonanța acesteia pe scenă.
Un punct de atracție al conferinței îl reprezintă Expoziția de instrumente muzicale cu corzi, ce va include piese din colecția „Gliga Instrumente Muzicale” și din colecțiile artiștilor lutieri din „Asociația Artiștilor Lutieri din România”, printre care Alin Stoica, Claudiu Mare, Virgil Bândilă, Paul Bândilă, Aurelian Mare și Călin Vultur.
Tot în cadrul conferinței va avea loc și concertul „ROMANIA UNIVERSALIS”, susținut de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga, sub egida Centrului Muzical al Universității Transilvania din Brașov. Acest demers muzical își propune să plaseze bijuteriile culturii muzicale românești într-un context de capodopere de calibru similar, alcătuind un program muzical deosebit de atrăgător și impresionant prin virtuozitate și rafinament, confirmând astfel valoarea culturii românești în contextul european.
Pentru mai multe detalii despre conferință se găsesc la:https://acadia.unitbv.ro/index.php/conferinta-internationala.