Brukenthal un european timpuriu

Vernisaj - 18 februarie 2022, Centrul Multicultural al Universității 

În perioada 18 februarie-17 martie 2022 are loc expoziția trilingvă, foto-documentară: „Brukenthal – un european timpuriu”, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov, proiect inițiat cu ocazia celebrării celor 300 de ani de la nașterea sa (1721-1803) în 2021.
Tânărul sas, din micuțul târg Nocrich, devine guvernator al Transilvaniei, contribuie astfel în mod hotărâtor la europenizarea regiunii, și fondează primul muzeu public din sud-estul Europei.
Vernisaj, 18.02, ora 18:00.
Evenimentul va fi transmis live pe paginile de Facebook: @cutimp, @centrulmulticultural, @dkfoe.
Program
Invitați de onoare:
- conf. dr. Adrian Lăcătuș – Decanul Facultății de Litere
- dr. Harald Roth – Directorul Forumului Cultural German pentru Europa de Est (Potsdam, Germania)
- prof. dr. Adrian Papahagi – UBB Cluj, Facultatea de Litere/Centrul CODEX
- prof. dr. Sabin Luca – Manager al Muzeului Național Brukenthal.
Prezentare istorico-muzicală a biografiei baronului, susținută de istoricul Thomas Șindilariu și acompaniată de muzica preferată a lui Samuel von Brukenthal interpretată de Collegium Musicum Brukenthal (înregistrări cu: Elisa Gunesch, Iuliana Cotîrlea, Gabriel Silișteanu, Brita Falch Leutert, Jürg Leutert).
Compoziții muzicale din sec. al XVIII-lea interpretate de studenții de la Facultatea de Muzică Brașov, clasa Steffen Schlandt:
Iulia Reitu (clavecin), Diana Cristea (flaut) - Johann Ulich, Suită
Geanina Sălăgean (clavecin), Ioana Irimescu (flaut) - J. S. Bach, Sonată pentru flaut și clavecin în Mib major
Având în vedere restricțiile actuale, accesul la vernisaj se va face pe bază de invitație sau rezervare în prealabil la cultural@unitbv.ro, în limita locurilor disponibile (30% din capacitatea sălii). Expoziția va putea fi vizitată în perioada 19.02-17.03, luni-vineri, între orele 14:00-19:00.
 
 
Organizatorii și partenerii evenimentului la Brașov: Forumul Cultural German pentru Europa de Est (Potsdam, Germania), Departamentul pentru Relații Interetnice, Asociația Cu timp pentru cultură, Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov, Forumul Democrat al Germanilor din Cluj, Muzeul Național Brukenthal.
Parteneri media: Radio România Brașov, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio Brașov www.brasovultau.rowww.stiripozitive.com, Allgemeine Deutsche Zeitung.
Expoziția:
Texte: Harald Roth și Thomas Şindilariu
Traduceri: Petra A. Binder, Thomas Şindilariu (română), Harald Roth (engleză)
Grafică: Anna Dejewska
Contribuții documentare: dr. Alexandru Sonoc (MNBrukenthal)
Contribuții comunicare și coordonare: dr. Dana Hrib. dr. Alexandru Chituță (MNBrukenthal)
Inițiatorii expoziției itinerante:
Forumul Cultural German pentru Europa de Est (Potsdam, Germania) în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice, Muzeul Național Brukenthal, Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania și Fundația Samuel von Brukenthal, și cu sprijinul Muzeului Național de Istorie a României, Arhivelor Naționale Sibiu, Institutului Transilvănean afiliat Universității Heidelberg, Arhivei Bisericii Negre, Verband der Siebenbürger Sachsen in Deutschland.