Contribuție UNITBV la cel mai mare experiment de fizica particulelor din lume
Teza de doctorat a unui cercetător al Universităţii Transilvania se numără printre cele 6 teze premiate la ATLAS Thesis Awards 2021. Lucrarea lui Ștefan Popa, intitulată „Circuitul integrat ROC pentru experimentul ATLAS de la LHC”, a convins comitetul de la experimentul ATLAS, de la cel mai mare accelarator de particule din lume – LHC – de la Geneva. Ștefan Popa este absolvent al Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor iar în prezent este asistent cercetare în cadrul Centrului de Cercetare C13 (Sisteme electronice inteligente) din cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare al Universității Transilvania din Brașov.
În data de 24 februarie 2022, în cadrul evenimentul ATLAS Week, a avut loc decernarea premiilor ATLAS Thesis Awards pentru anul 2021. Ca în fiecare an, CERN – Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare de la Geneva acordă o serie de premii pentru cele mai bune teze de doctorat din domeniile fizică, electronică și informatică pentru realizări și contribuții remarcabile la experimentul ATLAS de la cel mai mare accelerator de particule circular din lume – LHC.
Anul trecut au fost selectate pentru a fi premiate 6 teze din cele 36 de nominalizări făcute. Printre tezele premiate, provenind de la universități de prestigiu din lume, precum Sorbona și Paris-Saclay, se numără și o teză realizată și susținută în cadrul Universităţii Transilvania din Braşov. Este vorba de teza lui Ștefan Popa, „Circuitul integrat ROC pentru experimentul ATLAS de la LHC”. Subiectul tezei a vizat atât circuitul integrat ROC (Read Out Controller) cât și sistemul de testare în masă a acestuia, circuitul integrat fiind produs în peste 6.000 de exemplare. Dintre acestea, aproximativ 4.900 de bucăți au fost integrate și instalate în sistemul New Small Wheel de achiziție de date al detectorului ATLAS, unde vor funcționa timp de 10 ani, în condiții de radiații nucleare, pentru achiziția de date de la experiment.
Circuitul integrat ROC a fost fabricat în tehnologie IBM CMOS 130 nm la o turnătorie în siliciu din California, S.U.A. și încapsulat în capsulă de tip BGA la Grenoble, Franța, fiind testat, de către Ștefan Popa în condiții de radiație nucleară la Institutul Demokritos din Atena, Grecia.
Circuitul integrat, care poartă sigla Universității Transilvania din Brașov, reprezintă o contribuție importantă, nu doar a universității noastre ca institut colaborator la Experimentul ATLAS de la LHC, dar și a României ca țară membră la CERN. Circuitul integrat este o realizare din cadrul proiectului național intitulat “Experimentul ATLAS de la LHC” coordonat de către Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei de la Măgurele. Imagini cu sistemul New Small Wheel pot fi văzute în articolele de aici: https://atlas.cern/updates/news/NSW-complete și aici: https://atlas.cern/updates/news/NSW-final-slice
Experimentul ATLAS este o colaborare care implică peste 5500 de cercetători din peste 180 de instituţii din întreaga lume. Dintre aceștia, peste 1000 de studenți sunt implicați în dezvoltarea detectorului, achiziția și analiza datelor.
Premiile de teză ATLAS sunt selectate anual de un comitet dedicat pentru a recunoaşte contribuţiile remarcabile în acest domeniu.