Evenimentele culturale de top au devenit tradiție la UNITBV
15 ianuarie 2024
Pentru Universitatea Transilvania din Brașov, responsabilitatea față de comunitatea în centrul căreia se găsește se traduce și prin implicarea în viața culturală a acesteia. Astfel, în ultimii 5 ani, Universitatea Transilvania a găzduit aproape 500 de concerte, expoziții, lansări de carte ori proiecții de film, organizate de Centrul Multicultural și Centrul Muzical. Dispunând de trei piane Steinway & Sons, o galerie de artă generoasă și două săli de evenimente, cele două structuri sunt unice în mediul academic din România.
Din 2018 până în prezent, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov a organizat aproximativ 50 de expoziții, 150 de concerte, 150 de lecturi sau lansări de carte și 50 de proiecții, prezentând muzicieni de jazzprecum Evan Parker, John Surman, Mircea Tiberian, Mat Maneri, Dan Tepfer sau Lucian Ban, scriitori precum Narine Abgaryan, Zeruya Shalev sau Vasile Ernu sau artiști vizuali ca Suzana Fântânariu, Nicolae Comănescu sau Lea Rasovsky.
Centrul Multicultural al Universității este atât un spațiu de întâlnire între comunitate şi arta contemporană, cât şi un program de evenimente şi proiecte, conceput pentru a promova expresia artistică şi ideile diferitelor culturi care compun lumea în care trăim. Pe lângă concertele propriu-zise, conceptul unic al programului Chamber Jazz@Universitatea Transilvania, curatoriat de pianistul și compozitorul Lucian Ban, oferă contextul unor întâlniri memorabile cu artiștii, invitați de către Adrian Lăcătuș, directorul Centrului, să vorbească despre muzica lor. Programul „Artist in Residence@Transilvania University” i-a avut ca invitați pe artiștii plastici Philippe Thomarel (Guadalupe, Franța) și Sasha Meret (SUA), care au lucrat în ArtLab-ul Universității, pentru a expune apoi la Centrul Multicultural. Centrul Multicultural le oferă totodată expunere și recunoaștere artiștilor brașoveni prin expoziții personale organizate în spațiulnostru și prin realizarea unui album de autor realizat la cele mai înalte standarde grafice. În 2023, ediția pilot a acestui proiect, dar și Bienala Europeană de Poezie, ajunsă la a șasea ediție, au obținut finanțare prin competiția de proiecte lansată de Primăria Municipiului Brașov.
Contribuția Centrului Multicultural la viața culturală a orașului a fost remarcată de comunitate, care a oferit Centrului Multicultural premiul pentru Organizația Culturală a Anului în cadrul Galelor din 2018, 2019, 2020 și 2023 ale Premiiloranului în cultură la Brașov.
Orientat cu precădere spre promovarea muzicii clasice, Centrul Muzical al Universității Transilvania din Brașov a organizat, în ultimii cinci ani, 100 de concerte și recitaluri, susținute de peste 300 de artiști importanți ai scenei naționale și internaționale. Dintre aceștia, îi amintim pe pianiștii Alina Bercu și Sun Jun, violoniștii Valentin Șerban și Eszter Kleinman, organiștii Ursula Philippi, Eckart și Steffen Schlandt, jazz-iștii Norbert Detaeye, Nicolas Simion, corul Jesus College Cambridge și Teatrul de operă tradițional chineză Peking din Beijing.
Evenimentele de tradiție organizate – Stagiunea de concerte, Concertul de deschidere a anului universitar, Seara de Moș Nicolae și Concertul dedicat Zilei Universității Transilvania – adună de fiecare dată un public impresionant, fie în spațiul generos al Aulei Universității, fie în mediul virtual.
Printre distincțiile obținute de Centrul Muzical al Universității se numără premiul pentru debut acordat Orchestrei de Cameră a Universității Transilvania din Brașov și premiul pentru proiectul muzical al anului obținut de Alina Bercupentru Integrala sonatelor pentru pian de Ludwig van Beethoven în cadrul Premiilor anului 2019 în cultură la Brașov.
În 2024, cele două centre ale Universității Transilvania din Brașov vor continua să propună programe și evenimente originale, provocatoare și relevante atât pentru studenții săi, cât și pentru publicul brașovean.