UNITBV - selectată ca reprezentant al României în cadrul programului Google.org Cybersecurity Seminars
17 ianuarie 2025
Universitatea Transilvania din Brașov a fost selectată de Virtual Routes pentru a reprezenta Romania în cadrul programului de seminare în domeniul securității cibernetice Google.org, un proiect de inițiativă globală destinat educației și dezvoltării competențelor în domeniul securității cibernetice. Prin intermediul acestui program, 100 de studenți de la Universitatea Transilvania din Brașov (coordonator al proiectului) și de la Universitatea de Vest din Timișoara (partener în proiect) vor fi instruiți cu scopul de a oferi servicii de securitate cibernetică pentru 125 de organizații ale comunității locale.
În cadrul programului de seminare în domeniul securității cibernetice lansat de Google în colaborare cu Virtual Routes (anterior Incubatorul European de Cercetare a Conflictelor Cibernetice), Universitatea Transilvania din Brașov va primi 500.000 de dolari.
„Pentru studenții noștri, programul reprezintă o șansă excepțională de a accesa instrumente de ultimă generație în domeniul securității cibernetice, de a lucra la proiecte din lumea reală și de a câștiga experiență practică. Grantul nu numai că ne reafirmă angajamentul de a aborda provocările stringente de securitate cibernetică de astăzi, dar inițiază și o colaborare promițătoare cu Google. Ne dorim ca metoda de lucru și serviciile pe care le creăm acum în cadrul proiectului Cybersecurity Seminars să continue și după cei doi ani ai proiectului finanțat prin Google.org” a declarat Conf. Dr. Ing. Titus Bălan, Decanul Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, Universitatea Transilvania din Brașov.
Cu o bogată tradiție în domeniul tehnologic și cu un cadru academic care stimulează cercetarea și inovarea, Universitatea Transilvania din Brașov va contribui activ la formarea unor profesioniști capabili să facă față provocărilor de securitate cu care se confruntă atât mediul academic, cât și sectorul privat și cel public.
„Suntem onorați să reprezentăm România în acest program internațional și să contribuim la dezvoltarea unei culturi a securității cibernetice. Acest proiect este o oportunitate importantă de a oferi studenților noștri un acces nemijlocit la cele mai recente inovații în securitatea digitală“ a declarat Rectorul Universității Transilvania din Brașov, Prof. Dr. Ing. Ioan Vasile Abrudan.
Prima fază a proiectului se concentrează asupra educației în domeniul securității cibernetice, acoperind subiecte precum conștientizarea, detectarea amenințărilor, securitatea rețelei, hacking etic, operațiuni SOC și audituri de securitate. Ulterior, în faza a doua proiectului, conținutul cursului, laboratoarele practice și hackathoanele organizate vor constitui un portofoliu de servicii în domeniul securității cibernetice pe care studenții le vor implementa în cadrul stagiilor de practică din diferite organizații locale. În această fază, studenții vor primi burse pentru a se implica în proiecte reale de securitate cibernetică sub îndrumarea unor mentori. Pe lângă dobândirea de experiență practică, studenții vor contribui activ la securitatea și bunăstarea propriilor comunități.
Alături de Universitatea Transilvania din Brașov, a fost selectată în cadrul aceluiași program și Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, aceasta urmând să beneficieze de aceeași sumă pentru desfășurarea programului.
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească studenții pentru înscrierea în program vor fi comunicate în curând. Totodată, în următoarea perioadă, se va pune la dispoziția organizațiilor locale din Brașov și Timișoara o platformă prin care vor putea solicita serviciile de securitate cibernetică oferite prin programul Cybersecurity Seminars.