Chamber Jazz@Universitatea Transilvania: Christian Lillinger și Sian Brie
31 ianuarie 2025, ora 19:00, Centrul Multicultural al Universității Transilvania
Chamber Jazz @ Universitatea Transilvania revine cu primul concert din acest an, care îi aduce pe scenă, într-o colaborare de succes, pe Christian Lillinger (tobe) și Sian Brie (chitară).
Christian Lillinger și Sian Brie și-au început colaborarea în 2016 cu un demo pornind de la compozițiile lui Sian. Inspirată de mișcarea gestualistă din artele vizuale, muzica celor doi transpune prin actul fizic al interpretării propria subiectivitate și propriile emoții, redate sub forma unor creații spontane, intuitive. În acest sens, muzica devine expresia sensibilității și a idiosincraziilor care iau naștere în interacțiunea dintre cei doi artiști.
Christian Lillinger, cunoscut pentru modul novator în care abordează percuția, este unul dintre cei mai interesanți bateriști ai scenei contemporane de jazz și muzică experimentală. Cu o carieră ce cuprinde peste 110 albume, dintre care 23 lansate sub nume propriu, Christian a redefinit limitele instrumentului său, îmbinând precizia tehnică cu o creativitate nelimitată. Premiat cu distincții prestigioase precum SWR Jazzpreis și German Jazz Prize, el a colaborat cu artiști de renume internațional și a fost prezent pe scenele celor mai importante festivaluri, de la Donaueschinger Musiktage la Elbphilharmonie Hamburg.
După ce studiază la Universitatea Națională de Muzică din București, unde este inițiat în jazz și free jazz de pianistul Mircea Tiberian, Sian Brie se mută la Berlin. Aici are ocazia să cunoască și să colaboreze cu importanți muzicieni ai scenei berlineze, cum ar fi Christian Lillinger, Horst Nonnenmacher sau Manuel Miethe. După un an, Sian Brie pleacă la Londra, oraș în care îi întâlnește pe muzicienii alături de care va forma grupul experimental UMAMI: John Edwards, Mark Sanders and Dawid Frydryk. Alături de UMAMI, Sian Brie susține o serie de concerte în România, cele mai recente fiind pe scena Sălii Radio Cluj și la Teatrul Apollo 111 din București. Este membru co-fondator al formației de muzică experimentală And then This!, din care mai fac parte Diana Miron, Laurentiu Cotac și Daniel Stanciu. De-a lungul timpului a colaborat cu artiști precum Maurice de Martin, Michael Griener, Aram Shelton, Anthony Gutierrez sau Peter Ajtai.
Vă așteptăm așadar vineri, 31 ianuarie 2025, ora 19:00, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania (B-dul Eroilor nr. 29).
Parteneri:Goethe Institut România și Centrul Cultural German Brașov
Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.