Organizația studențească UNITA

Organizația studențească UNITA este un organism al alianței alcătuit din studenți din cele 12 universități care se reunesc în ședință plenară o dată pe lună.

Organizația studențească, UNITA Student Assembly, funcționează ca un punct de contact între guvernarea alianței și populația studențească, care cuprinde aproximativ 250 000 de studenți, oferind membrilor alianței feedback cu privire la diverse activități, inclusiv schimburi de experiență.

Organizația studențească UNITA se ocupă de problemele legate de reprezentarea studențească din cadrul alianței, de la implicarea studenților în procesul decizional al Alianței până la propunerea de noi proiecte care urmează să fie implementate și puse la dispoziția universităților partenere.

Membrii organizației studențești participă, de asemenea, la grupurile de lucru care alcătuiesc pachetele de lucru din cadrul Alianței, împreună cu personalul didactic și tehnic administrativ, actorii principali ai proiectului, unde ideile acestora sunt transpuse în activități și implementate.

Pentru informații suplimentare privind organizația studențească UNITA și pentru a participa la activitățile desfășurate de aceasta, puteți vizita pagina de Instagram (@unitastudentsassembly) sau contacta unita@unito.it . 

Alegeri în cadrul organizației studențești UNITA

În martie 2025 vor avea loc alegerile reprezentanților organizației studențești UNITA.

Acest pas fundamental va permite fiecăruia dintre cei 250 000 de studenți UNITA să candideze și să își aleagă proprii reprezentanți, care vor lua deciziile necesare pentru a transforma universitățile noastre și pentru a interveni în diverse aspecte ale vieții academice pe parcursul următorilor 2 ani.

Este o oportunitate și un drept de a participa la deciziile pe care universitățile noastre le iau: participarea este fundamentală pentru a construi o universitate mai bună, mai eficientă, mai incluzivă pentru toți studenții și întreaga comunitate.

Accesați secțiunile de mai jos pentru a afla mai multe informații despre:

UNITA ia decizii printr-o guvernanță participativă condusă de Consiliul de guvernanță, forul decizional strategic însărcinat cu conducerea generală a proiectului, luarea deciziilor strategice și bugetare. Rezoluțiile sale se bazează pe rapoartele și recomandările Organizației studenților, ale Consiliului Partenerilor Asociați, ale Consiliului de Asigurare a Calității și ale Consiliului de Management.

Organizația studențească UNITA, compusă din 8 reprezentanți ai studenților pentru fiecare dintre cele 12 universități ale Alianței UNITA, este auto-guvernată de membrii săi și formulează propuneri și recomandări cu privire la diverse aspecte al Alianței. De asemenea, participă direct la luarea deciziilor, schimbul de cunoștințe, la punerea în aplicare a activităților didactice, precum și la cercetare și inovare: este un mediu inspirațional pentru dezvoltarea personală și profesională a tuturor actorilor, cu scopul de a transforma experiența academică a fiecărui student, doctorand și absolvent al universității.

Organizația studenților alege:

- 2 membri pentru reprezentare în CONSILIUL DE GUVERNANȚĂ

- 2 membri pentru reprezentare în CONSILIUL DE ASIGURARE A CALITĂȚII

- membri în Consiliul de management și în fiecare echipă de lucru a Alianței, implicați în toate etapele proceselor decizionale

Organizația studenților joacă un rol esențial în abordarea oricărei necesități, propuneri sau preocupări pentru fiecare student al Alianței. Ea are un rol cheie în îmbunătățirea vieții noastre în campus, asigurându-se că vocile noastre sunt auzite de cei care administrează universitățile.

Prin candidatură, exprimarea gândurilor și vot, studenții modelează viitorul, militând pentru un mediu mai bun atât în incinta universității și în afara acesteia.

Studenții sunt sufletul universităților noastre și este esențial să recunoaștem fiecare dintre rolurile lor cheie în cadrul universităților noastre.

Fiecare dintre aceste roluri subliniază importanța participării studenților la acest proces democratic:

  • Studenții sunt actori importanți în universitățile noastre.Individual, importanța acestora poate să fie neglijată sau subestimată, dar implicarea și contribuția lor sunt esențiale în modelarea politicilor și deciziilor care au un impact asupra parcursului nostru academic și asupra vieții generale din campus.
  • Studenții sunt principalii beneficiari ai serviciilor educaționale oferite de universități. Trebuie să pledăm pentru standarde ridicate în educație și să acordăm prioritate standardelor de calitate și resurselor adecvate.
  • Studenții sunt utilizatori de servicii care se bazează pe diverse utilități din campus, cum ar fi asistența medicală, consilierea, serviciile academice și facilitățile de recreere.
  • Studenții sunt parteneri în procesul educațional. Relația studenților cu facultățile, personalul administrativ și restul studenților este un parteneriat menit să atingă obiective comune.
  • Studenții sunt participanți ai democrației.Votul este un aspect fundamental al angajamentului nostru democratic, permițându-ne să ne responsabilizăm reprezentanții și asigurându-ne că vocile noastre sunt auzite. Această participare democratică este esențială pentru promovarea transparenței, a incluziunii și a receptivității în cadrul adunării studențești.
  • Studenții sunt ambasadori pentru propria universitate și pentru UNITA.

Fiecare vot contribuie la un mediu universitar mai accesibil și mai incluziv, în care nevoile și perspectivele diverse sunt recunoscute și respectate. Haideți să ne exercităm dreptul la vot și să ne asigurăm că organizația noastră ne reprezintă cu adevărat și lucrează în beneficiul nostru, al tuturor.

Este important să faci parte din acest proiect, profund înrădăcinat în valorile europene, pentru a contribui la formarea universităților de mâine alături de profesori, cercetători și personalul administrativ. Fiind un reprezentant al studenților, puteți fi o parte activă a proceselor decizionale ale Alianței, ajutând-o să se îmbunătățească și să crească oportunitățile oferite studenților.

Votul este foarte important pentru legitimarea candidaților: cu cât mai mulți oameni votează, cu atât mai multe voci ale reprezentanților aleși vor fi auzite, dându-le mai multă forță astfel încât să poată promova ideile și proiectele.

 

Principalele motive pentru a candida sunt:

  • Impactul direct asupra vieții academice
  • A fi vocea comunității studențești
  • Oportunități de networking
  • Promovarea schimbărilor pozitive
  • Experiența democrației
  • Consolidarea sentimentului de apartenență și mândrie
  • Obținerea de sprijin și formare
  • Dezvoltare personală și profesională

După ce s-au organizat pe liste și au fost aleși, reprezentanții studenților, 8 studenți per universitate, sunt pregătiți să vă prezinte opiniile și nevoile în fața conducerii UNITA.

Ei sunt vocea studenților în forurile decizionale ale Alianței, deoarece stau alături de rectori și de personalul administrativ pentru a vorbi în numele studenților pe care îi reprezintă.

Pe plan intern, Organizația Studenților discută idei și proiecte pentru a crea noi oportunități pentru colegii lor. 

Organizația studenților UNITA este o parte vitală a Alianței, dedicată abordării nevoilor, propunerilor și preocupărilor tuturor studenților din Alianță. Ea servește drept voce pentru întreaga comunitate studențească, asigurându-se că fiecare problemă, idee și feedback sunt auzite și luate în considerare. Prin încurajarea comunicării deschise și a participării active, Organizația joacă un rol cheie în crearea unui mediu educațional favorabil și receptiv. În plus, aceasta colaborează cu fiecare universitate și administrație pentru a pune în aplicare soluții la probleme reale, îmbunătățind experiența generală a studenților.

Alegerile se desfășoară online printr-o platformă terță securizată, iar studenții vor putea vota primind credențiale specifice pentru a se conecta la această platformă.

Platforma asigură:

Secretul – voturile pot fi citite doar de către votanți

Echitate – nimeni nu poate citi un rezultat parțial înainte de ora prevăzută

Integritatea – nimeni nu poate modifica datele electorale fără a fi detectat

Anonimatul – nimeni nu poate lega un vot în text clar de un singur alegător

Eligibilitate – numai o listă predefinită de alegători poate exprima un vot valabil

Posibilitatea de verificare de la un capăt la altul – voturile sunt exprimate conform intenției, înregistrate conform exprimării și numărate conform înregistrării

Toți studenții înscriși la un program de licență și masterat, la un program de doctorat sau la orice alt curs în una dintre cele 12 universități în anul universitar 2024-2025 pot candida la alegeri.

Candidații sunt obligați să își adune materialele de campanie în liste organizate. Fiecare listă trebuie să includă următoarele elemente:

  1. Numele listei: Un nume unic și identificabil care reprezintă candidatul sau campania sa.
  2. Logo: Un logo distinctiv care să reprezinte vizual lista și să contribuie la recunoașterea acesteia în rândul alegătorilor.
  3. Declarația de program: Un document cuprinzător care prezintă intențiile candidatului, politicile sale și problemele-cheie pe care intenționează să le abordeze. Acest program trebuie să transmită în mod clar viziunea candidatului, obiectivele și strategiile pe care intenționează să le pună în aplicare pentru a-și atinge obiectivele.
  4. Priorități-cheie: Un rezumat concentrat al principalelor priorități și inițiative pe care candidatul intenționează să le abordeze dacă este ales. Acesta ar trebui să evidențieze cele mai presante probleme și planul de acțiune imediată al candidatului.

Prin furnizarea unei liste bine structurate cu aceste componente, candidații își pot comunica eficient mesajul către electorat, facilitând înțelegerea de către alegători a platformei lor și a inițiativelor specifice pe care le susțin. Această abordare cuprinzătoare asigură transparența, stimulează implicarea și creează o legătură puternică între candidați și alegători.

Pentru fiecare universitate, 7 persoane vor fi alese prin procesul electoral stabilit în regulamentul electoral și 1 persoană va fi desemnată de consiliul studențesc al fiecărei universități pentru a asigura continuitatea între deciziile luate la nivelul alianței și cele luate în cadrul fiecărei universități. Prin urmare, fiecare universitate va fi reprezentată de 8 studenți în total.

Membrii trebuie să fie înscriși ca studenți. Aceștia trebuie să demisioneze din funcția lor de îndată ce nu mai dețin statutul de student.

Fiecare student înmatriculat la oricare dintre universitățile UNITA are dreptul să candideze și să voteze. Studenții care candidează vor concura pentru cele 7 locuri din cadrul Adunării Studenților.

Listele electorale: Pentru a candida, studenții trebuie să creeze grupuri de candidați numite „Liste”.
Fiecare listă are un nume propriu, un logo și membri care candidează. Fiecare listă poate avea un maximum de 14 candidați. Candidatura se face online, pe o platformă dedicată care va fi disponibilă din 10/02/2025.

Fiecare listă trebuie să colecteze 50 de semnături de la studenți care nu candidează din aceeași universitate. Atenție, semnăturile sunt doar un instrument pentru a demonstra că „Lista” este reală și că studenții care candidează sunt participanți activi în comunitate. Aceste „semnături” sunt colectate prin aceeași platformă digitală folosită pentru a prezenta candidaturile (disponibilă din 10/02/2025). Detaliile despre studentul care semnează pentru a permite listei să candideze nu vor fi niciodată făcute publice, indiferent de motiv, nici măcar candidaților care prezintă lista.

Semnătura nu reprezintă, în niciun caz, o „intenție de vot” a unui student; de fapt, acestea ar trebui văzute ca o contribuție la un mediu democratic: orice student care recunoaște lista și membrii acesteia ca parte a comunității academice ar trebui să semneze pentru a ajuta candidații să prezinte lista, chiar dacă nu intenționează să voteze pentru aceasta.

Prezentarea listei și a candidaților
Din cauza posibilelor conflicte de interese, prezentarea listei (și toate procedurile online) trebuie realizată de un student non-candidat, numit „prezentatorul listei”.
Prezentatorul listei va încărca și numele tuturor candidaților care se prezintă pe listă, iar fiecare candidat va trebui să accepte candidatura prin procedura online.

Termenul limită pentru prezentarea listei
Prezentarea listei trebuie finalizată până la ora 12:00 CET pe 04/03/2025, sub sancțiunea de descalificare. Linkul către platforma dedicată și detaliile pentru trimiterea și semnarea listelor vor fi disponibile în secțiunea relevantă de pe site-ul UNITA - Universitas Montium începând cu 10/02/2025.

  • Fă-ți auzită vocea: Promovează-ți ideile și obiectivele pe platformele universității, pe rețelele sociale și în cadrul evenimentelor organizate în campus.
    Prezentări în timpul cursurilor: Poți cere până la 15 minute pentru a-ți prezenta lista în timpul orelor (cu acordul prealabil al profesorilor).
    Respectă regulile campaniei: Evită orice activitate de campanie în zilele de vot și urmează ghidurile pentru a te asigura că procesul electoral rămâne corect.

Reprezentanții studențești trebuie să participe activ la activitățile Adunării Studenților UNITA, să reprezinte interesele colegilor lor și să susțină principiile alianței.
În „Regulamentul Electoral” sunt articole care detaliază cum trebuie să se comporte un candidat pentru a asigura un proces electoral corect, deschis, incluziv și respectuos.
Candidații pot fi descalificați pentru încălcarea termenelor limită de depunere, nerespectarea regulilor de campanie sau furnizarea de informații false.

  • Deschiderea procesului de candidatură: 10/02/2025
  • Termenul limită pentru depunerea listelor de candidați: 04/03/2025
  • Publicarea listelor de candidați: 09/03/2025
  • Contestațiile trebuie depuse până pe 13/03/2025

În 24-26 martie 2025, vor avea loc alegerile pentru reprezentanții Adunării Studenților. Fiecare universitate va avea 8 reprezentanți (7 aleși prin vot și 1 numit de Consiliul Studenților pentru continuitate). Mandatul este de 2 ani.

Comisia electorală este compusă din 5 studenți
 

1. Amarie Nicușor - nicusor.amarie@student.unitbv.ro
2. Aron Georgiana - georgiana.aron@student.unitbv.ro
3. Cernat Laurențiu Andrei - laurentiu.cernat@student.unitbv.ro
4. Malis Oliver Stefan - oliver.malis@student.unitbv.ro
5. Roșca Iulia Maria - iulia-maria.rosca@student.unitbv.ro

Toți studenții care sunt înmatriculați în anul universitar curent la momentul votului vor primi credențiale specifice pentru a se autentifica pe o platformă dedicată și pentru a-și exprima votul.
Aceste alegeri vor avea loc complet online, în toate cele 12 universități, simultan, folosind o platformă dedicată. Fereastra de vot va fi deschisă timp de 3 zile, iar oricine poate schimba votul până la închiderea acesteia. Fiecare student va putea vota pentru un candidat din propria sa universitate.

În martie 2025, exprimă-ți dreptul la VOT cu ocazia primelor alegeri ale reprezentanților organizației studențești UNITA, fă-ți vocea auzită!

Fii o parte activă a acestei revoluții incredibile care va modela universitățile noastre pentru totdeauna!